Pet namirnica koje umanjuju potrebu za šećerom
Poslastice
za kojima prečesto posežemo osim zaraznog ukusa magnetski nas privlače
zbog sastojaka koji podižu raspoloženje, stvarajući na taj način
zavisnost o slatkom. Šećeri iz kupovnih poslastica uz niz pojačivača
ukusa imaju, dugoročno konzumirani, loš uticaj na naše zdravlje. Možemo
ih zamijeniti namirnicama koje sadrže prirodno zdrave šećere koji odlažu
lažnu želju za slatkim.
1. Smokva
U
periodu godine kada smokva nije dostupna svježa, lako je možete
konzumirati u suhom obliku. Njen sadržaj čine brojni vitamini i minerali
od kojih su najzastupljeniji magnezijum i vitamin C. Smokva čisti
metabolizam čime se rješavamo masnih naslaga, a osim toga luči insulin
koji utiče na nivo šećera u krvi.
2. Paradajz
Crveni
i sočan paradajz trebalo bi da se nađe u svakodnevnoj upotrebi u
kuhinji bilo u svježem ili pasiranom obliku. Paradajz sadrži visok nivo
triptofana, aminokiseline koju tijelo pretvara u serotonin, osim toga
jedan od zastupljenijih minerala u njenom sadržaju je hrom. Hrom
umanjuje žudnju za hranom i uspješno reguliše nivo glukoze i holesterola
u organizmu.
3. Jabuka
Najdostupnije
voće čiji ukusi od kiselog do slatkog udovoljavaju različitim potrebama
pojedinaca, odlična su zamjena za slatko. Jabuka obiluje vlaknima i
zdravim ugljenim hidratima koji stvaraju osjećaj sitosti i udovoljavaju
potrebi tijela za slatkim.
4. Cimet
Mirisni
začin ne mora nužno biti samo sastojak u poslasticama s obzirom na to
da sprečava nagle promjene nivoa glukoze u tiijelu odlažući potrebu za
slatkim zalogajima. Cimet možete posuti po voćnoj salati, umiješati ga u
limunadu i njime začiniti mesni odrezak, na ovaj način tijelo ćete
opskrbiti zdravom zamjenom za slatkim.
5. Batat
Batat
ili slatki krompir tek je od prije nekoliko godina priznat kao jedna od
najpoželjnijih namirnica u kuhinji i to zbog mnoštva minerala, niskog
glikemijskog indeksa i obilja dijetalnih vlakana. Upravo zahvaljujući
niskom glikemijskom indeksu batat u organizmu usporava absorpciju
glukoze, produžavajući na taj način potrebu za slatkim. Batat možete
pripremiti kao pire, čips i kao sastojak hladnih salata.