NESTO STO NISTE ZNALI O KAHVI
Provedene su brojne studije radi otkrivanja svojstava kahve, kao i u svrhu pobijanja nekadašnjih predrasuda. Od 1970.
i
Prvog biofarmakološkog simpozija o kahvi, održanom u Veneciji, pa do
danas u to su uloženi mnogi napori. Sada razumijemo dobrobiti umjerene
konzumacije tog napitka. Odmah treba reći da kava nije nužni sastojak
naše prehrane te da – čak i ako je pijemo svaki dan – ne dovodi do ovisnosti.
Kao prirodni proizvod ona nije ništa više od supstancije koja djeluje na središnji živčani sustav, čineći osobu budnijom.
Ovakav tip stimulacije dugujemo sastavu kave. Među ostalim tvarima, kava sadrži dva stimulansa – kofein (alkaloid koji je 1820. otkrio Runge) te kafetaninsku kiselinu.
Šalica kave sadrži oko 100 miligrama kofeina čiji učinak traje sat, dva. On djeluje na sve dijelove tijela: cerebralno-spinalni živčani sustav, mozak, srce, pluća, mišiće, probavni sustav, jetru i endokrine žlijezde.
Kao prirodni proizvod ona nije ništa više od supstancije koja djeluje na središnji živčani sustav, čineći osobu budnijom.
Ovakav tip stimulacije dugujemo sastavu kave. Među ostalim tvarima, kava sadrži dva stimulansa – kofein (alkaloid koji je 1820. otkrio Runge) te kafetaninsku kiselinu.
Šalica kave sadrži oko 100 miligrama kofeina čiji učinak traje sat, dva. On djeluje na sve dijelove tijela: cerebralno-spinalni živčani sustav, mozak, srce, pluća, mišiće, probavni sustav, jetru i endokrine žlijezde.