Home » »

Pravilnom ishranom protiv depresije

Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će depresija do 2020. godine postati jedan od najozbiljnijih zdravstvenih problema, ali i finansijskih tereta.
girl-with-burger-490x326
Većina ljudi konzumira namirnice bogate mastima, prženu, prerađenu i zaslađenu hranu. Studije pokazuju da ovakva ishrana povećava rizik od depresije. Kada ovakva stanja i raspoloženja nastanu, osoba se obično uputi ljekaru koji propiše antidepresive. Ali, i ishrana bogata voćem, povrćem i plodovima mora može učinkovito da spriječi depresiju.
Studija sprovedena između 1985. i 2004. godine tvrdi da postoji veza između loše ishrane i depresije. Zato je za sprečavanje depresivnih stanja potrebno pravilno se hraniti, jednako kao i potražiti ljekarsku pomoć.
Hrana koju unosimo u sebe djeluje na neurotransmitere u mozgu, koji regulišu ponašanje. Neurotransmiteri su usko povezani s raspoloženjem.
Studije pokazuju da su dopamin, serotonin i norepinefrin, neurotransmiteri koji se najčešće vežu za raspoloženje. Kada mozak proizvodi serotonin, osjećamo se srećno. Kada proizvodi dopamin ili norepinefrin, pažljiviji smo i skloni razmišljanju i reagovanju brže nego inače.
Ishrana bogata svježim voćem i povrćem povećava nivo tritofana u mogu, i time utiče na veću proizvodnju serotonina, što ima umirujući efekt. S druge strane, hrana bogata proteinima podstiče proizvodnju dopamina i norepinefrina – pa se osjećamo budnije i pozornije.
Brza, zašećerena, masna i prerađena hrana smanjuje nivo ovih hormona u mozgu i povećava stres i napetosti.

Written by : Your Name - Describe about you

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam id libero non erat fermentum varius eget at elit. Suspendisse vel mattis diam. Ut sed dui in lectus hendrerit interdum nec ac neque. Praesent a metus eget augue lacinia accumsan ullamcorper sit amet tellus.

Join Me On: Facebook | Twitter | Google Plus :: Thank you for visiting ! ::