Home » »


Čili - ljute papričice


Ljute papričice kojih ima preko 100 vrsta. Razlikuju se po boji, ljutini, okusu, veličini, obliku, a samo u Meksiku ih ima oko 150 vrsta. Najčešće su zelene ili crvene boje, a neke najpopularnije su jalapeno, cayenne, anaheim, ancho, habanero. Čili potjeće iz Meksika gdje se počeo uzgajati još prije više od 9000 godina, a danas se uzgaja i u američkim državama Luisiani, Karolini i Kaliforniji.
Čili - ljute papričice

Kapsaicin je jaki sastojak koji je uglavnom koncentriran u bijelim rebrima i sjemenkama, te rasprostranjen po mesu, te je taj sastojak glavni uzrok specifičnog ljutog okusa čilija. Kad se čili jede u ljutim jelima, kapsaicin stvara u ustima osjećaj pečenja, a od njega suze oči i curi nos. To ponekad može pomoći kod začepljenog nosa, smanjivanjem količine sluzi u sinusima.
Konzumacija papričica može uzrokovati pojačano lučenje sluzi u želucu čime se želučana stijenka štiti od nadražujučih sredstava poput kiselina, aspirina i alkohola. Čili papričice također mogu nadražiti probavni sustav i prouzročiti jak svrbež analnoga područja. Isto tako, mogu djelovati i kao antikoagulanti te pomoći u snižavanju krvnog tlaka i razine kolesterola u krvi.
Čili se danas koristi po cijelom svijetu, u raznim svjetskim kuhinjama, kao indijske, meksičke, tajlandske kuhinje. Kada kupujete papričice pazite da budu glatke, čvrste i sjajne. Čuvati se mogu u hladnjaku tjedan dana, a i više, ali da su zamotane u kuhinjski papir. Možete ih sušiti tako da ih ostavite na toplom mjestu, konzervirati ih u otopini vinskog ili alkoholnog octa ili ih samo zamrznuti.
Kod sjeckanja čili papričica pažljivo treba rukovati s njima jer kapsaicin može nadražiti osjetljivu kožu, te se mora paziti da ne dođe u dodir s očima. Čili se koristi uglavnom kao začin slanih jela, a stavlja ga se i u deserte i napitke.

Written by : Your Name - Describe about you

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam id libero non erat fermentum varius eget at elit. Suspendisse vel mattis diam. Ut sed dui in lectus hendrerit interdum nec ac neque. Praesent a metus eget augue lacinia accumsan ullamcorper sit amet tellus.

Join Me On: Facebook | Twitter | Google Plus :: Thank you for visiting ! ::