Namirnice koje smanjuju glavobolju
Kad nas glava zaboli, obično pribjegavamo istom postupku: pijemo analgetik, a ako smo kod kuće i imamo malo vremena, pokušaćemo i da odrijemamo u zamračenoj prostoriji. Umjesto priječeste upotrebe analgetika, bolje je pokušati sa prirodnim načinima liječenja, a ove namirnice mogu da pomognu.
Lubenica
Najčešći uzrok glavobolje jeste dehidratacija, čak i ako nije povezana s mamurlukom, tvrdi nutricionistkinja Stela Metovas.
Zato vrijedi pokušati sa bogatom kobinacijom voća i povrća koja sadrži
esencijalne minerale kao što je magnezijum, jer tako možemo čak i da
preveniramo glavobolju. Odličan koktel je slijedeći: 200 gr lubenice,
malo leda, pola kašičice meda i malo narendanog đumbira!
Susam
Sitno susamovo sjeme je, zapravo, prava nutricionistička mini bomba. “Susam je bogat vitaminom E”,
objašnjava dr Palinski, pa pomaže da se uravnoteži nivo estrogena i
umiri migrena tokom menstruacije. Zato svaku vašu salatu, prženo jelo,
pa čak i supu, pospite s malo susama. Bolje je od aspirina.