Home » »

Zaboravljene namirnice koje čuvaju zdravlje

Nećete zažaliti ako u svoj jelovnik uvedete nekoliko zaboravljenih vrsta voća i povrća koji su zdravi i mogu se pripremati na razne načine.
spanguoles-52a85b17b2717-490x326
Rabarbara
Ovo povrće koje raste na podužoj, mesnatoj stabljici sa širokim listovima, uspijeva u hladnim vremenskim uslovima i ima opor i pomalo gorak okus. Baš kao i drugo povrće gorkog okusa, rabarbara je najbolja ako se priprema sa šećerom, medom ili kao dodatak voćnim sokovima kako bi izbalansirala kiselost. Ima vrlo malo kalorija, vitamine C i A i kalcijum.
Bob
Češće posjegnemo za graškom i pasuljem, a bob zapostavljamo zaboravljajući da baš on ima najviše bjelančevina, odmah iza soje i kikirikija. Sadrži lecitin, vitamine grupe B, fosfor i gvožđe. Osim u obliku variva, može se jesti i sirov.
Dren
Mali, pomalo neugledni, a prijatno kiselkasti plodovi drena mogli bi svake jeseni da nas oprskrbe virtaminima za cijelu zimu. Istina, rijetko se mogu pronaći na gradskim pijacama, ali svakako ih možete ubrati u prirodi. Od njih se može napraviti i odlična marmelada!
Kiseljak
Naše bake su češće pripremale kiseljak, samoniklu zelenolisnatu biljku koja nam se nudi po svim livadama. Koristi se u pripremi salata, supa, a može se kuhati i s ribom. Pripremljena, poput koprive, kao špinat, takođe je vrlo ukusna. Sadrži C vitamin, čisti organizam, a važi i za prirodni analgetik i antiseptik.
Kesten
Sezona kestena je jesen, ali ako se očišćeni pravilno zamrznu, čitavi ili u obliku pirea, mogu da vam služe cijele godine kao umak ili nadjev uz pečenje, nadjev za kolače, a čak i povrću i hljebu daruju onaj slatkast, orašast ukus. Dobar su izvor vitamina C. Brašno od kestena danas se prodaje i u prodavnicama sa zdravom hranom. Ne zaboravite da ga dodate vašim palačinkama!
Artičoke
Artičoke su najbolje u rano proljeće, kad im je prva glavna sezona, a onda se ciklus ponavlja krajem jeseni. Kupujte one svježe, a ne u limenkama, mnogo su ukusnije. Bogate su vlaknima, vitaminom C i folnom kiselinom, koja je neophodna za obnovu ćelija.
Japanska jabuka kaki
Ovi slatki plodovi imaju jedinstvenu teksturu, a odličan su izvor vitamina C i vlakana. Koriste se za dodatak ukusa salatama. Međutim, ovo voće takođe se može stopiti s pekarskim proizvodima ili svečanim pićima.
Brusnice
Brusnice su zbog ukusa, ali i blagotvornog uticaja na zdravlje, zaista vrijedne spomena. Ne samo da smanjuju rizik od određenih infekcija, sadrže vitamin C, a poboljšavaju i dobar holesterol u krvi. Kao čaj sve su popularnije, ali ne zaboravite ih u kolačima, slatko-kiselim umacima uz pečenje…
Crvene narandže
Crvene narandže imaju poseban ukus i koriste se za slatke umake, kao dodatak salatama, desertima i pićima. Baš kao i druge sorte narandže, bogate su vitaminom C i vlaknima. Upravo je njihova duboka crvena boja to što ih čini privlačnim dodatkom maštovitih obroka.

Written by : Your Name - Describe about you

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam id libero non erat fermentum varius eget at elit. Suspendisse vel mattis diam. Ut sed dui in lectus hendrerit interdum nec ac neque. Praesent a metus eget augue lacinia accumsan ullamcorper sit amet tellus.

Join Me On: Facebook | Twitter | Google Plus :: Thank you for visiting ! ::