Home » »

Šetnja pospješuje kreativnost 

Naucnici tvrde da su šetači zabilježili u prosjeku 60 posto bolje rezultate vezane za kreativnost divergentnog razmišljanja u donosu na rezultate ostvarene prilikom sjedenja.

Nije tajna da šetnja i drugi razliciti vidovi rekreacije mogu da pospješe kreiranje novih ideja, budući da su mnogi uspješni ljudi posvedočili da su neke od njihovih najboljih ideja bile proizvod šetnje. Na primjer, i pokojni Stiv Džobs, jedan od osnivača kompanije Epl i Mark Zakerberg, jedan od osnivača društvene mreže Fejsbuk poznati su po tome što su voljeli da drže sastanke tokom šetnje.
Prema novoj studiji, objavljenoj u časopisu o eksperimentalnoj psihologiji: Učenje, pamćenje i spoznaja (Journal of Experimental Psychology: Learning, Memory and Congition), postoje razlozi zašto šetnja pospešuje kreativnost – a istraživači dr Mjerili Opezo i profesor Danijel Švarc sa Stanford Graduate School of Education kažu da nije bitno da li se šetnja odvija na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, budući da će krajnji rezultat biti isti: pospešeno kreativno razmišljanje.
Dr Opezo se iznenadio ovakvim rezultatima, budući da je vjerovao da će šetnja na otvorenom rezultirati mnogo boljim kreativnim razmišljanjem nego šetnja po traci za trčanje u „maloj, dosadnoj sobi“. Ipak, istraživači su otkrili da, bez obzira na mjesto gdje se šetnja događa, ista je zapravo duplirala protok kreativnih misli u odnosu na sjedenje.SETNJA TAKODJE LIJECI DEPRESIJU I POSTAJES KREATIVNAIJA LICNOST.
Štaviše, pospešeno kreativno razmišljanje traje određeni vremenski period – čak i pri sjedenju nakon šetnje.

Written by : Your Name - Describe about you

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam id libero non erat fermentum varius eget at elit. Suspendisse vel mattis diam. Ut sed dui in lectus hendrerit interdum nec ac neque. Praesent a metus eget augue lacinia accumsan ullamcorper sit amet tellus.

Join Me On: Facebook | Twitter | Google Plus :: Thank you for visiting ! ::