Home » »


Stres na poslu, stres kod kuće, briga za djecu i ostale oko sebe, učenje za školu ili fakultet i strah od ispita ili neuspjeha...

Može se reći da je gotovo svatko barem nešto od nabrojanoga proživio i po nekoliko puta, no postaje ružno kada se na nas svali sto obveza i problema odjednom. Čini nam se kao da nema izlaza iz takve situacije i tada se često pojavljuje anksioznost (tjeskoba) – stanje unutarnje uznemirenosti, uplašenosti i straha da će se nešto loše dogoditi. U takvom je stanju osoba napeta, kao tempirana bomba koja bi uskoro mogla eksplodirat, a neki se i povlače u sebe.

Anksioznost može dovesti i do paničnih napada, a sve je to rezultat nagomilanog, akumuliranog stresa u životu pojedinca.

anksioznost- kako spriječiti i liječiti

Iako bi najbolji recept protiv anksioznosti bio izbjegavati stresne situacije, to nije baš uvijek moguće. Zato si sami moramo pomoći i naučiti se nositi sa stresnim situacijama. Važno je da ostanemo mirni i staloženi u svakom trenutku, jer najčešće si osoba “natovari“ stres na leđa koji zaista nije potreban.

Za početak, potrebno je podići si samopouzdanje i rečenice „Ja to ne mogu, ne znam ili neću stići“ moramo zamijeniti s „Ja to mogu, znam i ja ću uspjeti!“. Bodrite sami sebe jer pozitivan stav puno toga pokreće.

anksioznost- kako spriječiti i liječiti

Imajte na umu da život nije opasan, nego dobar i lijep ako si ga takvim napravite. Nitko se nije rodio s iskustvom, pa tako ni Vi. Ukoliko ne pokušate, nećete znati što i koliko zapravo možete. Nemojte slušati priče ljudi koji imaju ružna iskustva, nego potražite priče o uspješnim ljudima i naučite nešto od njih te se prisjetite svih svojih uspjeha.

Postoji nekoliko vrsta izlječenja od anksioznosti. Ovdje bih zanemarila lijekove, antidepresive i slično jer je cilj ovog članka kako sami sebi pomoći, ako je moguće na prirodan način.

Prvo, pokušajte s tjelesnom aktivnošću. Jogging, bicikliranje, ples, planinarenje, aerobik, bilo što, dva do tri puta tjedno od velike su pomoći jer povećano kretanje može popraviti poremećene kemijske procese u mozgu i tijelu, one iste procese koji uzrokuju osjećaj tjeskobe.

Naučite pravilno disati, duboko „iz trbuha“ (zrakom prvo polako punite donji dio trbuha pa tek onda pluća, isto je i kod izdisaja), što može ublažiti simptome tjeskobe. To možete bolje naučiti na satu joge ili nekakvih borilačkih vještina koje su isto super za opuštanje.

Također vodite računa da dobro spavate. Ne jedite kasno, netom prije odlaska u krevet, ne uzimajte kavu ili čaj niti obavljajte tjelovježbu prije spavanja. Svaki puta kada osjetite zamor, napravite stanku, odmorite mozak.

anksioznost- kako spriječiti i liječiti

Od prirodnih preparata korisna je gospina trava koja pomaže kod depresije i anksioznosti. Aromaterapija s eteričnim uljima lavande, jasmina, mente ili ruže koji imaju antistresne učinke također nije na odmet.  

Korisno bi bilo da napravite raspored svojih dnevnih obveza i to prema prioritetima. Počnite od najbitnijih, a izbacite ili odgodite ono što vam nije esencijalno bitno.

Ne postavljajte si previsoke ciljeve, a svoje probleme podijelite s partnerom, prijateljem, obitelji. Uz čašicu razgovora, svi se bolje osjećamo! 

Kada se nađete u situaciji za koju mislite da nema izlaza, sjetite se ove Balaševićeve izreke:

„Sve je do sada prošlo, proći će i to!“

Written by : Your Name - Describe about you

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam id libero non erat fermentum varius eget at elit. Suspendisse vel mattis diam. Ut sed dui in lectus hendrerit interdum nec ac neque. Praesent a metus eget augue lacinia accumsan ullamcorper sit amet tellus.

Join Me On: Facebook | Twitter | Google Plus :: Thank you for visiting ! ::