Ribizla: Bobičasto voće na koje ne smijete da zaboravite ovog ljeta
Bobičasto voće prava je riznica vitamina i minerala. Borovnice, maline, kupine, ribizle, brusnice, izdašni su plodovi prirode, niskokalorični, a bogati biološki vrijednim materijama.
Ribizlu prepoznajemo po sočnim, jestivim bobicama, prema čijoj boji razlikujemo crvene, bijele ili crne sorte.
Crna ribizla je najbogatija vitaminom C i ima ga oko 200 do 230 mg na 100 grama ploda, što je gotovo dva puta više nego u plodu limuna ili narandže. Bobice ribizle mogu zadovoljiti čak polovinu dnevnih potreba za vitaminom C, zbog čega se preporučuje kod bolesti izazvanih manjkom vitamina.
Plod sadrži i mnogo vitamina A, kao i neke od vitamina B grupe. Bobice ribizle sadrže rijetki vitamin J (vitamin za pluća), koji je sličan vitaminu C, pa se preporučuju u sprečavanju i liječenju svih oblika infekcija i upala pluća. Plodovi crne ribizle preporučuju se kod iscrpljenosti, za jačanje prirodne otpornosti organizma, kod malokrvnosti, za podsticanje apetita i za ublažavanje želučanih i crijevnih tegoba.
Listovi crne ribizle sadrže organske kiseline tanin i eterično ulje, koje djeluju povoljno na rad bubrega, i kod svih pojava reumatskih bolesti. Ribizle su inače poznate kao dobri diuretici, a preporučuju se i svima koji pate od hroničnog umora i iscrpljenosti. Blagotvorno djeluju i na zdravlje kostiju.
U narodnoj medicini crna ribizla se smatra biljkom za jačanje krvi, i zato se posebno preporučuje osobama koje su slabokrvne. Osim toga, čaj od crne ribizle povoljno utiče na ublažavanje reumatskih tegoba. Ujedno pomaže i kod skleroze krvnih sudova, visokog pritiska i upale mokraćne bešike.