Home » »

Muzika motiviše, podstiče vježbanje i produžava trening

Muzika stimuliše otpuštanje dopamina, neurotransmitera zaduženog za osjećaj zadovoljstva, povećava motivaciju i umiruje rad srca što produžava trajanje treninga.

Za veću motivaciju počnite s omiljenom muzikom
Muzika djeluje direktno na mozak i podiže nivo dopamina, neurotransmitera zaslužnog za koncentraciju, opuštanje i osjećaj zadovoljstva. Ona motiviše, a tokom napornog vježbanja usporava rad srca ako se vježba uz omiljene ritmove.
Za pilates umirujući tonovi, a za trčanje brzi
Za brojne sportiste i rekreativce dobar trening je nezamisliv bez muzike, a upravo uz nju vrijeme brže prolazi. Ona odvlači pažnju od napora i motiviše na veći trud. Kod trčanja, najbolji su brži ritmovi s oko 160 otkucaja u minuti, dok je kod joge i pilatesa savršena muzika s oko 120 udaraca u minuti, potvrdila je 30-godišnja američka studija koja je uključila 74.000 pjesama.
Klasična muzika umiruje srce i produžava trening
Klasična muzika podstiče na bolje rezultate i više truda kod tjelovježbe i za razliku od brzih ritmova umiruje srčani ritam, snižava krvni pritisak i opušta. Time se produžava i trajanje treninga, a vježbe su djelotvornije. Relaksirajuća muzika smanjuje nivo hormona stresa kortizola u tijelu, a preporučuje se slušanje Mocarta i Betovena.
Uz pop i tehno ritmove više se trudimo
Opuštajuće pjesme s ujednačenim ritmom nisu najbolji izbor za trening zato što djeluju umirujuće, dok tehno i pop muzika imaju suprotan efekat. One pojačavaju tempo vježbanja za 10 posto i podstiču na bolje rezultate. Što je pjesma živahnija, to se više trudimo, tvrde stručnjaci. Rege i džez muzika se ne preporučuje slušati na treningu zato što ne podstiče na rad, već opušta,kažu eminentni strucnjaci.

Written by : Your Name - Describe about you

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam id libero non erat fermentum varius eget at elit. Suspendisse vel mattis diam. Ut sed dui in lectus hendrerit interdum nec ac neque. Praesent a metus eget augue lacinia accumsan ullamcorper sit amet tellus.

Join Me On: Facebook | Twitter | Google Plus :: Thank you for visiting ! ::