Home » »

Hormoni stresa: Kako upravljaju našim organizmom

 
Zahvaljujući radu nervnog simpatičkog sistema reakcije na stres kod svakog su individualne, zbog čega će jedni u stresnim situacijama biti otresiti i izbacivati negativnu energiju iz sebe, a drugi ćutati dok ne “puknu”. Iza psihičkih i fizičkih reakcija na stres stoji niz tjelesnih hormona, među kojima su najvažniji kortizol, adrenalin i noradrenalin, piše “Huffington Post”.
Adrenalin
Epinefrin ili adrenalin je hormon kojeg luče nadbubrežne žlijezde nakon signala mozga da je u opasnoj, stresnoj ili uzbudljivoj situaciji na koju treba pripremiti tijelo.
Adrenalin je zajedno s noradrenalinom odgovoran za trenutne reakcije u vrijeme stresa, a odgovoran je za fright-fight-flight učinak (strah-borba-bijeg). Povećava dotok krvi u srce, srčani minutni volumen, ali i energiju. Mehanizam adrenalina u tijelu razvio se skladno s evolucijom kako bi ljude zaštitio od opasnosti koje im ugrožavaju život.
Kortizol
Taj steroidni hormon nastaje u kori nadbubrežne žlijezde, a nastaje kao rezultat stresa. On pomaže u održanju ravnoteže između količine tekućine u tijelu i krvnog pritiska, a u optimalnim količinama kortizol je nužan da bi preživjeli. Ipak, kao posljedica hroničnog stresa kortizol ima mnoštvo negativnih efekata, kao što je potiskivanje imuniteta, povećanje nivoa šećera u krvi, smanjenje libida, ali i nastanka malignih bolesti.
Noradrenalin
Taj hormon prethodi adrenalinu, a prijenosna je supstanca u nervnom sistemu. Zahvaljujući noradrenalinu dolazi do aktivacije mozga, povećanja koncentracije i pažnje, suženja krvnih žila i proširenja zjenica. Noradrenilin je bitan i u mirnim stanjima, jer reguliše san i raspoloženje, pa prirodno povećanje tog hormona u krvi može biti znak bolesti nadbubrežnih žijezda.

Written by : Your Name - Describe about you

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam id libero non erat fermentum varius eget at elit. Suspendisse vel mattis diam. Ut sed dui in lectus hendrerit interdum nec ac neque. Praesent a metus eget augue lacinia accumsan ullamcorper sit amet tellus.

Join Me On: Facebook | Twitter | Google Plus :: Thank you for visiting ! ::