Jedite paradajz i nećete biti depresivni
U jednom od novijih
istraživanja tvrdi se kako konzumiranjem paradajza nekoliko puta
sedmično umanjujete sebi šanse i za pedeset posto da patite od
depresije.
Istraživači/ce su analizirali/e
mentalnu zdravstvenu evidenciju i prehrambene navike 1000 muškaraca i
žena u dobi od 70 ili više godina. Rezultati su pokazali da su oni koji
jedu paradajz dva do šest puta sedmično 46 posto manje podložni
depresiji od onih koji to povrće konzumiraju manje od jednom sedmično.
Međutim, drugo voće i povrće ne daje takve beneficije po psihičko
zdravlje, pokazalo je istraživanje. Konzumiranjem mrkve, tikve i luka
nećete postići nikakav ili će to imati zanemariv efekat na mentalno
zdravlje. To ne znači da ovo povrće treba prestati jesti, ono i te kako
ima učinak na fizičko zdravlje. Što se tiče paradajza, on je naročito
bogat antioksidansima, koji pomažu u čišćenju organizma i sprečavanju
bolesti. Paradajz je naročito dobar izvor likopena, koji mu daje crvenu
boju, a povezuje se sa smanjenjem rizika od srčanog udara i raka
prostate. Približno 20 posto ljudi pati od depresije u nekom trenutku
života. Pogotovo su žene sklone depresiji, ili bar sklonije od
muškaraca. Depresiji su naročito sklone starije osobe zbog čestih upala i
drugih bolesti, pa i usamljenosti. Ove blagodati paradajza za mentalno
zdravlje istraživali su kineski i japanski naučnici i naučnice, prenosi
Daily Mail.