SANJARENJE


.
Sanjarenjebi moglo biti stanje u kojem se  u mašti prepuštamo svojim snovima, zamišljamo ostvarenje svojih želja ili kompenzira neke neuspjehe iz svakodnevnog života. 
Sanjarimo najčešće kada smo sami i opušteni.  Naša svijest u takvim trenucima isključuje izvanjski a uključuje unutarnji svijet. Ako oko nas nema novih događaja, mi ih sami stvaramo.
Mnogima se čini da se sanjarenje događa slučajno ali izgleda da ljudski mozak ima temeljni ciklus odmor - aktivnost koji se nalazi u osnovi sanjanja, ali i sanjarenja, kada tekući događaji ne zahtijevaju našu punu pažnju.
 Većina dnevnih snova usmjerena je na stvari koje su za osobu u tom trenutku važne, pogotovo ako predstavljaju poseban izazov ili zahtijevaju brzo donošenje odluke ili poduzimanje neke akcije.  Sanjarenje nas podsjeća da moramo napraviti plan akcije, pomaže nam u rješavanju problema i omogućuje nam vrijeme za oporavak.
Maštanje ili fantaziranje je jedan aspekt sanjarenja. Kada zamišljamo kako nam se događaju stvari koje su nerealne, nevjerojatne ili nemoguće to ne znači nužno kako bježimo od života. To može značiti upravo suprotno - da se pokušavamo suočiti sa životom sa svim svojim potencijalima i sposobnostima. Maštanje može biti jedini način da doživimo osjećaje i motive koje u stvarnom životu nikad nećemo imati šansu osjetiti.  Ovakve fantazije mogu smanjiti naš impuls da reagiramo naglo i smiriti nas.
Istraživanja pokazuju da sanjarenje može dovesti do mentalnog opuštanja, može poboljšati intelektualno funkcioniranje i osloboditi kreativne  kapacitete.