Home » »

Kako boje utječu na raspoloženje?



Da li ste nervozni kada se nalazite u sobi žute boje? Da li vas plava boja smiruje i opušta? Umjetnici i dizajneri interijera shvataju kako boje mogu dramatično utjecati na raspoloženje i emocije. Neke boje mogu da utječu na povećanje krvnog pritiska ili da ubrzaju metabolizam. Naravno, vaša osjećanja u vezi sa pojedinim bojama su, zapravo, veoma često dio iskustva koje imate ili kulture u kojoj živite. Naprimjer, dok bijela boja u mnogim Zapadnim zemljama simbol čistote i nevinosti, u nekim od zemalja Istoka simbol je žalovanja.
Psihologija boja kao terapija
Neke od drevnih kultura, uključujući egipatsku i kinesku, praktikovale su kromoterapiju, odnosno koristili boje u svrhu liječenja. Kromoterapija se i danas ponekad koristi kao holistički ili alternativni tretman. U ovom tretmanu:
  • Crvena je korištena da stimuliše tijelo i duh i poboljša cirkulaciju .
  • Za žutt   se vjerovalo da stimuliše nerve  pročišćava tijelo
  • Narandžasta je korištena prilikomliječenja pluća, te u povećanju energije.
  • Za plavu se smatralo da ublažava bol      
  • Indigo nijanse su korištene za ublažavanje problema sa kožom.
Mnogi psiholozi terapiju bojama posmatraju sa skepticizmom i ističu da su navodni efekti boja preuveličani. Boje također imaju različito značenje u različitim kulturama. Istraživači su dokazali da je efekat boje na promjenu raspoloženja u mnogim slučajevima samo privremen. Plava soba može prvobitno izazvati smirenost, ali osjećaj nestaje nakon određenog vremena.
Studije su pokazale da određene boje imaju uticaja na kvalitet uratka. Izlaganje studenata crvenoj boji prije ispita pokazalo je da ima negativan uticaj na to koliko će studenti dobro uraditi ispitni test. Prije izvjesnog vremena, istraživači su otkrili da crvena boja utiče da ljudi reaguju sa većom brzinom i snagom, što bi se moglo iskoristiti, naprimjer, u atletskim aktivnostima.

Written by : Your Name - Describe about you

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam id libero non erat fermentum varius eget at elit. Suspendisse vel mattis diam. Ut sed dui in lectus hendrerit interdum nec ac neque. Praesent a metus eget augue lacinia accumsan ullamcorper sit amet tellus.

Join Me On: Facebook | Twitter | Google Plus :: Thank you for visiting ! ::