Home » »

Ljudski mozak se nikada ne odmara



Iako je svako od nas barem ponekad poželeo da odmori mozak, ne razmišlja ni o čemu, “isključi se” iz realnosti, briga i svakodnevice, to fizički nije moguće.

Naime, ljudski mozak koji zauzima samo 2 posto ukupne prosječne težine, neprestano radi i troši čak 20 posto energije čak i kada spavamo! Jednostavno nije moguće staviti ga na “stand-by” ili ubaciti ga u stanje mirovanja, ma koliko mi to željeli.
Stručnjaci tvrde da je upravo ta karakteristika ljudskog mozga “kriva” što smo dominantni na planeti. Sposobnost mozga da bude u stalnom pogonu potiče iz praistorije kada su naši daleki preci stalno bili na oprezu kako bi izbjegli opasnosti.
Vremenom, mozak je evoluirao u organ koji neprestano razmišlja. Iako danas opasnosti ima manje, mozak je zadržao karakteristiku da non-stop radi.
Ali sa druge strane, ta činjenica je i uzrok mnogih psihičkih poremećaja i problema. Zato što non-stop mislimo, mnogi ljudi ne mogu da se izbore sa brigama, problemima, negativnim mislima, što vodi u loše raspoloženje i povećava nivo stresa.

Written by : Your Name - Describe about you

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam id libero non erat fermentum varius eget at elit. Suspendisse vel mattis diam. Ut sed dui in lectus hendrerit interdum nec ac neque. Praesent a metus eget augue lacinia accumsan ullamcorper sit amet tellus.

Join Me On: Facebook | Twitter | Google Plus :: Thank you for visiting ! ::