ČOKOLADA DA ILI NE
Čokolada ima antikancerogeno dejstvo...
Ako vam ni najprostije računske radnje ne idu od ruke najbolje je da popijate topli
napitak od kakaoa koji je, inače, izobilan u čokoladi. Jedinjenja zvana
flavonoidi ubrzavaju strujanje ka mozgu.
U svijetu medicine maločas pominjani hemijski sastojci umanjuju
ćelijska oštećenja koja podstiču rast tumora.
Čokolada, prema tome, ima i antikancerogeno dejstvo.
Naravno, nemaju sve čokolade podjednako ljekovit učinak: sve zavisi od
količine flavonoida. Ta jedinjenja, nađena u sjemenkama biljke
kakaovac (od kojeg se i čokolada spravlja), ispoljavaju antioksidantno
svojstvo štiteći ćelije od svakojakih spoljašnjih i unutrašnjih
oštećenja – otrova ili zaostataka bioloških procesa u organizmu.
Od ranije je poznato da flavonoidi gode srcu, ali iz većine slatkiša
su odstranjeni zbog toga što gorče. Ima ih, uglavnom, u crnoj čokoladi.
Zdravstveni stručnjaci najradije preporučuju napitke od kakaoa u prahu
koji je, kada ga probate, gorkog ukusa. I to iz dva razloga: prvi,
sadrži veoma malo kalorija i, drugi, prepun je flavonoida.
No to ne znači da pretjerujemo sa čokoladom zato što
proizvođači u čokoladu stavljaju poprilično šećera i masti. I ako jedemo previše čokolade smanjujemo
unos voća i povrća u svojoj ishrani koji igraju važnu ulogu u
očuvanju zdravlja i sprečavanju bolesti! Uostalom, flavonoide možete,
koliko je potrebno, uneti s južnim voćem, crnim lukom, zelenim čajem i
crvenim vinom.
Čokolada smanjuje količinu hormona za uzrujavanje. Izračunato je da 40 grama ,dnevno, crne ili 44 grama bijele čokolade uveliko popravljju raspoloženje kod odraslih osoba a to je način da se zaštitimo od stresa i depresije.